Het 'vleespet-syndroom' ook wel haaruitval genoemd

Heb jij last van het zogenaamde 'vleespet-syndroom' en wordt je elke dag dat je in de spiegel kijkt een beetje treuriger? Misschien is er een manier op hier iets aan te doen, zodat ook jij weer kunt concurreren met de jeugdige boys die alle vrouwen als doekjes om hun vingers winden.

Propecia, Finpecia, en Finax

Je hoort de laatste jaren steeds vaker dat er een pilletje verkrijgbaar is dat helpt om de haren die steeds uitvallen in je hoofd te houden. Dit wondermiddeltje wordt verkocht onder de algemene naam finasteride, door merken zoals Propecia, Finpecia, en Finax. De makers beweren dat zolang je deze tablet maar elke dag in je mik gooit, je nooit meer haren zult verliezen. Sterker nog, haren zullen op reeds kale plekken teruggroeien en zodoende wordt je weer die jonge aantrekkelijke god die je vroeger altijd in de spiegel gedag zei.

Wat is finasteride?

Een korte introductie: finasteride bevat een enzym dat ervoor zorgt dat het mannelijke sexhormoon testosteron niet omgezet kan worden in dihydrotestosteron, dit laatste hormoon veroorzaakt namelijk haaruitval bij mannen.

Mogelijke schadelijke gevolgen

Er is veel geschreven over de mogelijke bijwerkingen die finasteride zou hebben bij mannen, het gaat dan met name over klachten gerelateerd aan seksuele zaken zoals het libido, de hoeveelheid sperma, en zo verder. Wat hier van waar is is nog steeds niet helemaal duidelijk, het is nou eenmaal erg lastig te meten. Uit de praktijk blijkt in ieder geval dat veruit de overgrote meerderheid geen bijwerkingen van finasteride heeft en alleen maar voordeel behaald met haargroei.

De typische man

Welke man komt er in aanmerking voor finasteride? Dat is simpel gezegd elke man die ook maar enigszins last heeft van haarverlies. Dat kan dus al bij het minste geringste aan haren die uitvallen op de kruin of de slapen, met als gevolg beginnende inhammen. Bij de ene man is dat al op zijn 18de jaar terwiil een ander past last krijgt op z'n 50ste levensjaar. Hoe dan ook, de meeste mannen krijgen op een gegeven moment zichtbare inhammen en het innemen van Propecia of Finpecia kan dan helpen.